Stap 1: Eerlijkheid

Ik heb een probleem met agressie


Deze eerste stap gaat over het toegeven dat je een probleem hebt met agressie. Dit is ook wat ons samenbrengt in deze groep. Het erkennen dat je een agressieprobleem hebt is moeilijk. Veel mensen met een agressieprobleem bagatelliseren hun probleem of praten het goed. Het valt wel mee met de agressie of het is de schuld van anderen als er agressie wordt gebruikt.

Het vraagt moed om eerlijk te zijn over agressie. Over de ernst van het geweld, de omstandigheden waaronder het plaatsvindt (soms onder invloed van middelen) en de schade die het anderen en jezelf berokkend.

We zijn hier in deze groep bij elkaar omdat we allemaal een probleem hebben met agressie. De agressie die we gebruiken hebben we onvoldoende in de hand en is buitenproportioneel. Door deze agressie brengen we onszelf en anderen schade toe. Met alleen goede voornemens lukt het niet om de agressie onder controle te krijgen.

Dit moeten we eerlijk onder ogen zien om een stap verder te komen. We hebben een probleem en we kunnen het niet alleen oplossen.