John

Mijn hele leven heb ik al een kort lontje gehad. Als mensen me onrechtvaardig behandelen of als er iemand in het verkeer zich niet goed gedraagt voel ik meteen boosheid opkomen. Het is me nogal eens gebeurd dat ik dan iemand uit zijn auto trok of een tik uitdeelde. Hierdoor kwam ik in de problemen. Ik ben een keer mijn baan kwijt geraakt en mijn vriendin werd ook bang van me.

Ik heb toen hulp gezocht bij de GGZ. Daar heb ik toen geleerd meer grip te krijgen op mijn agressie. Het meest heb ik gehad aan mijn groepsgenoten in de ‘Niet meer door het lint’ groep. Van de therapeuten en het werkboek leerde ik ook wel, maar mijn groepsgenoten begrepen mij het beste. Die hadden het zelfde meegemaakt en konden mij vertellen wat hen hielp om meer controle te krijgen. Na de ‘Niet meer door het lint’ groep was ik bang dat ik zou terugvallen als ik niet meer met anderen over stress en moeilijke situaties kon praten. Ik ben toen naar de MTA groep gegaan.

In de MTA groep voel ik me begrepen. De andere mannen snappen het dat ik boos word maar helpen me om op een andere manier te reageren. Het is ook fijn om over moeilijke situaties te praten. Situaties waarin ik me onrechtvaardig behandeld voel, blijven moeilijk voor mij. De andere mannen helpen me dan om daar anders mee om te gaan. Maar ook kom ik voor de gezelligheid. We praten over serieuze dingen maar we lachen gelukkig ook veel.

Ad

Nadat ik mijn baan was kwijtgeraakt, werd ik steeds prikkelbaarder. Dat liep zo uit de hand dat ik ook een keer mijn vrouw naar de keel gegrepen heb. Ik was boos op haar omdat ze zo zeurde en kritiek op me had. Maar ik was er ook erg van geschrokken en was bang haar kwijt te raken.

Ik ben toen naar de GGZ gegaan om met mijn problemen en agressie te leren omgaan. Het bleek dat ik depressief was.

Daarna heb ik me aangesloten bij de MTA groep. Het doet me goed om met anderen over mijn problemen met agressie te praten. Maar ik vind het vooral fijn dat ik nu anderen kan helpen met het leren beheersen van hun agressie. Ik weet immers hoe het is om het niet meer in de hand te hebben. Ik begrijp dat en weet uit eigen ervaring hoe je daar iets aan kunt doen en hoe moeilijk dat is.