Stap 4: Moed

Ik maak de balans op van mijn leven


In de vierde stap maak je de balans op van je leven. Je kijkt eerlijk naar de dingen die niet goed zijn gegaan. En kijk dan vooral eerlijk naar jouw eigen aandeel daarin.

Let er op dat je je eigen gedrag niet goed praat of dat je de schuld helemaal bij anderen legt. Ondanks alles wat je mee hebt gemaakt in je leven, ligt de verantwoordelijkheid voor hoe je daarmee omgaat bij jou. Je kunt anderen en omstandigheden niet veranderen. Het enige dat je kunt veranderen is je eigen gedrag.

Kijk eerlijk en zonder zelfmedelijden naar je eigen aandeel in je problemen. Dit is niet makkelijk. Hier is moed voor nodig. Het kan helpen als je van anderen in groep hoort, hoe zij het gedaan hebben.

Naast al deze negatieve dingen is het ook belangrijk om te kijken naar de positieve dingen die je in je leven gedaan hebt. Dat kan hoop geven voor de toekomst.

Het is in ieder geval positief dat je hier vandaag naar toe bent gekomen. Het bewijst dat je de moed op wil brengen om je leven te veranderen. Vandaag help je in ieder geval je groepsgenoten. Jouw persoonlijke ervaringen zijn waardevol voor ons allemaal.