Stap 9: Rechtvaardigheid

Ik maak schoon schip en vereffen als het kan mijn schulden


Bij stap negen gaat het erom dat je het ook daadwerkelijk met mensen goed gaat maken. Voor dat je dat gaat doen is het van belang om daar eerst goed met iemand die je vertrouwt over te praten.

In sommige gevallen zullen mensen het fijn vinden dat je het goed wil maken. Ze zullen het waarderen dat je verantwoordelijkheid neemt voor je gedrag en excuses maakt. Als er materiele schade is zou je dat kunnen vergoeden of een regeling treffen.

Bij anderen kun je het niet of maar gedeeltelijk goedmaken. Het is mogelijk dat contact met jou weer oude wonden open rijt. Als je dat verwacht kun je beter geen contact zoeken. Ga goed na of dat echt zo is door er met een ander over te praten en gebruik het niet als excuus om niets te hoeven doen. Soms kan het helpen om eerst een brief te schrijven.

Sommige contacten zijn echt verloren. Deze mensen willen niets meer met je te maken hebben. Dat kan verdrietig zijn, pijn doen en teleurstelling oproepen. Het kan je sterken dat jij in ieder geval een daad hebt gesteld en je verantwoordelijkheid hebt genomen.